– H&M:s förändringar innebär att det blir helt omöjligt för många anställda att kunna leva på sin lön. Det är beklämmande att ett så stort och lönsamt företag inte har en bättre personalpolitik, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.
Det var i början av oktober i år som H&M lämnade ett varsel om 400 tjänster fördelade på 69 svenska butiker.
Siffran 400 utgår från att H&M tror att så många anställda väljer att sluta i samband med omorganisationen.
H&M kallar det omorganisation och ny bemanningsstruktur. I praktiken handlar det om hyvling, det vill säga att minska antalet timmar på anställningskontrakten, anser fackförbundet Handels.
Handels bedömning är att upp emot 1500 anställda på något sätt kommer att beröras. Det är en tredjedel av H&M:s cirka 4500 butiksanställda i Sverige.
Efter varslet i oktober har förhandlingar påbörjats för respektive butik. Än så länge har Handels och H&M inte kommit överens i någon lokal förhandling.
I sådana fall förs förhandlingarna vidare på central nivå, vilket exempelvis gäller åtta butiker med sammanlagt 100 anställda i Göteborg.– Det kommer att bli en orolig jul för många butiksanställda i år. Det handlar om människor som redan idag jobbar deltid och jagar timmar för att få tillvaron att gå ihop, avslutar Linda Palmetzhofer.