Denna ökning understryker de framsteg som gjorts inom återvinningssektorn, trots att anläggningen Site Zero bara var i drift under en del av året. Sedan starten för sex år sedan har Svensk Plaståtervinning gjort stora framsteg i att öka återvinningsgraden. Från en blygsam start med en återvinningsgrad på cirka 8 procent har företaget nu nått 23,7 procent. En av de främsta orsakerna till denna ökning är bolagets förbättrade sorteringskapacitet genom anläggningen Site Zero, som kan sortera upp till tolv olika plasttyper, en avsevärd förbättring jämfört med tidigare kapacitet att sortera fyra plasttyper.
Samtidigt som mängden återvunnen plast har ökat, har Svensk Plaståtervinning också lyckats minska utsläppen per återvunnet ton plast. Jämfört med basåret 2020 har utsläppen per ton minskat med 38 procent. Detta är resultatet av Site Zeros effektivitet och att hälften av bolagets upphandlade transporter nu drivs med biodrivmedel.
En extern klimatberäkning visade att den största klimatpåverkan i återvinningssystemet kommer från förpackningar som hamnar i hushållssoporna istället för att källsorteras. Dessa förpackningar går direkt till energiutvinning, vilket står för 55 procent av utsläppen. För att minska denna påverkan behöver insamlingen av plastförpackningar öka, och förpackningar måste designas för att kunna återvinnas, något som Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning, understryker.
Framtiden för plaståtervinning
Trots framstegen finns det fortfarande utmaningar. Även om återvinningsgraden för plastförpackningar från både hushåll och verksamheter totalt sett har nått 36,3 procent, återstår mycket arbete för att förbättra återvinningssystemet ytterligare. Svensk Plaståtervinning arbetar för att hitta lösningar för att återvinna de mer komplexa plasttyperna och ser fram emot att öka effektiviteten och kapaciteten i framtiden.
Med fortsatt fokus på förbättrad design av plastförpackningar och ökad konsumentmedvetenhet, hoppas Svensk Plaståtervinning kunna ytterligare öka återvinningsgraden och samtidigt minska utsläppen, vilket gör att Sverige närmar sig en mer hållbar framtid.