Hur har handeln regionalt klarat två år av pandemi – och vart är handeln på väg nu? Det var två centrala frågor när Handelsrådet och HUI bjöd in till ett seminarium på området 6 september.
Efter pandemin kom invasionen av Ukraina och ett globalt läge med starkt stigande energipriser och ökad oro.
– Två kriser tätt inpå varandra är tufft och därför kan vi förvänta oss en nedgång, sade Emelie Ekholm från HUI och berättade att 2020 växte detaljhandeln med 3,2 procent, mest bara på e-handeln.
– 2021 var tillväxten ännu starkare och den fysiska handeln hade spottat upp sig. Till skillnad från året innan var det sällanköpshandeln som drev utvecklingen. Det syntes i sådant som att 2020 var 14 av de 15 kommuner som hade starkast tillväxt i detaljhandeln var så kallade pendlingskommuner som Kungsbacka, Kungälv och Värmdö.
När människor under pandemin var hemma betydligt mer ökade handeln rejält.
Annars är pendlingskommuner nära storstäder – som Täby, Partille och Vellinge – den kommungrupp som haft starkast tilläxt sedan 2018.
Under pandemin har landsbygdskommuner med besöksnäring – som Strömstad, Sotenäs, Eda – av naturliga skäl haft en starkt negativ utveckling när gränshandeln stoppats av pandemin.