Inga bin. Ingen mat. Det är den enkla principen som är central för oss att förstå.
Maten vi äter kan vi i mångt och mycket tacka bin och andra insekter för, via deras pollinering av växter och grödor.
För att uppmärksamma situationen där bina håller på att försvinna, ett akut hot mot matproduktionen som vi känner den, har Krav gett ut en kokbok utan mat.
Tillsammans med några av Sveriges främsta kockar och matkreatörer lanserar Krav en kokbok helt utan mat. Kokboken släpps i samband med den Biologiska mångfaldens dag den 22 maj.
– Genom att släppa en kokbok med recept helt utan ingredienser och mat, vill vi skapa en koppling till något så stort och komplext som den biologiska mångfalden. Vi och de kockar och matkreatörer som står bakom initiativet hoppas att kokboken ska inspirera konsumenter att tänka till lite extra i matbutiken, säger Kravs tf vd Cecilia Lenbäck.
Kokboken innehåller 32 recept från några av Sveriges främsta kockar och matkreatörer, bland andra Erik Videgård, Frida Ronge, Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister. Här hittar man allt ifrån nytolkningar av klassiker och rätter som lyfter en vanlig vardag, till bakverken som tar en tillbaka till barndomens somrar.
Boken trycks i en begränsad upplaga och kan även laddas ned från Kravs webbplats.