– ”Det är glädjande att vi åter igen kan finansiera projekt som adresserar aktuella utmaningar och skapar nytta för lantbrukarna. Vi ser fram emot resultaten som garanterat kommer bidra till näringens utveckling,” säger Mathilda Hollertz, vd för Stiftelsen Lantbruksforskning.
Fokusområden och nyckelprojekt
De beviljade projekten spänner över tre områden: Livsmedel animalier, Livsmedel vegetabilier samt Klimat och miljö.
Livsmedel animalier: 18 miljoner kronor till sex projekt
– Minskade metanutsläpp från kött- och mjölkproduktion genom avel.
– Skydd av Sveriges grisproduktion mot afrikansk svinpest.
– Förebyggande av underhudsinflammation hos kyckling.
– Åtgärder för bättre djurhälsa och lönsamhet i fårproduktion.
– ”Animalieprojekten fokuserar på praktiska lösningar som kan förbättra både djurhälsa och ekonomisk hållbarhet. Jag ser stor potential i dessa projekt,” säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare för Livsmedel animalier.
Livsmedel vegetabilier: 10 miljoner kronor till fyra projekt
– Biologiska metoder för att bekämpa skadeinsekter som kornflugan.
– Metoder för att anpassa lantbruksgrödor till framtida väderförhållanden.
– Digitalisering av växtskydd för smartare beslut i jordbruket.
– ”Det är spännande att se hur projekten adresserar frågor som väderanpassning och biologiska bekämpningsmetoder, områden som blir allt mer relevanta,” säger Mattias Norrby, forskningschef på stiftelsen.
Klimat och miljö: 11,5 miljoner kronor till fyra projekt
– Verktyg för vattenlagring vid extremväder.
– Kombinerad biogasproduktion för minskad klimatpåverkan.
– Studier av moderna bevattningssystem och deras effekt på mark och vatten.
– ”Vi ser en fin balans mellan samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ansatser i klimatprojekten. De bidrar till en helhetsbild av hållbarhetsutmaningarna,” tillägger Norrby.
Ansvar och samspel
Projekten finansieras av lantbrukare genom Stiftelsen Lantbruksforskning. För att säkerställa att medlen används effektivt sker en rigorös tvåstegsberedning där både branschrepresentanter och forskare deltar.
– ”Lantbrukarnas engagemang i forskningen är avgörande. Det är ett viktigt samspel mellan vetenskap och praktisk nytta som gör verklig skillnad,” avslutar Hollertz.
Vägen framåt
Med forskningsprojekt som spänner över allt från djurhälsa till klimatanpassning och digitalisering, skapas förutsättningar för ett lantbruk som är både lönsamt och hållbart. Resultaten från dessa satsningar kommer bidra till att forma framtidens jordbruk och ge verktyg för att möta de utmaningar näringen står inför.