Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och grönsaker på fel sätt. Hållbarheten på frukt och grönt skulle öka om fler följde Livsmedelsverkets rekommendationer.
Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Det som slängs mest i såväl hushåll som butiker är frukt och grönsaker. När Sifo på uppdrag av Willys kartlägger svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn framkommer det att sju av tio (71%) aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75%) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst-före-datum (63%).
Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Om man jämför hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker med Livsmedelverkets rekommendationer visar det att varannan svensk gör fel. Fyra av fem (78%) förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ska ligga svalt eller i rumstemperatur. Nästan tre av fyra (71%) förvarar också färska örter fel. Majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.
Från undersökningen
Hur förvarar du i huvudsak/oftast följande livsmedel inom frukt och grönt? | ||
GRÖNSAKER | % andel som förvarar fel | |
Livsmedelverket rekommenderar: | ||
Gurka | Svalt eller i rumstemperatur | 78% |
Paprika | Svalt eller i rumstemperatur | 75% |
Örter, färska | I kylskåp | 71% |
Vitlök | I kylskåp | 61% |
Tomat | Svalt eller i rumstemperatur | 55% |
Potatis | Svalt eller i rumstemperatur | 50% |
Lök, gul och röd | I kylskåp | 48% |
Morötter | I kylskåp | 25% |
Avokado | Svalt eller i rumstemperatur | 24% |
Champinjoner | I kylskåp | 21% |
Sallad | I kylskåp | 17% |
FRUKTER | ||
Livsmedelverket rekommenderar: | ||
Apelsin | I kylskåp | 75% |
Äpplen | I kylskåp | 73% |
Nektarin | I kylskåp | 64% |
Vindruvor | I kylskåp | 51% |
Bär | I kylskåp | 57% |
Banan | Svalt eller i rumstemperatur | 9% |
Har du aktivt försökt minska ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)? | |||
Total | Man | Kvinna | |
Ja | 71% | 64% | 79% |
Nej | 22% | 29% | 14% |
Tveksam, vet ej | 7% | 7% | 7% |
På vilket sätt har du minskat ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)? | |
Tar bättre vara på rester | 75% |
Planerar matinköpen bättre | 54% |
Förvarar maten smartare | 20% |
Fryser in mer | 51% |
Luktar och smakar i stället för att gå efter bäst-före datum | 63% |
Annat | 5% |
Vet ej | 0% |
Vilka typer av livsmedel kan du tänka dig köpa till ett lägre pris för att de närmar bäst-före-datumet eller för att de är något defekta? | |
Pasta, ris, gryn | 67% |
Mjöl, socker och andra torra kryddor | 60% |
Rotfrukter (potatis, morötter etc) | 56% |
Flingor | 53% |
Konservmat | 53% |
Mejeri (mjölk, yoghurt, grädde, ost) | 52% |
Lök, vitlök etc | 51% |
Grönsaker | 49% |
Frukt | 49% |
Ägg | 48% |
Kött (nöt, fläsk, vilt, lamm) | 47% |
Bröd | 39% |
Köttpålägg | 31% |
Kyckling | 27% |
Ingen | 7% |