Fler ekologiskt hållbara kor, tjurar, kvigor och kalvar innebär ett viktigt bidrag för att upprätthålla den biologiska mångfalden i Sverige, menar Krav.
– För att klara klimatomställningen måste vi alla äta mer vegetariskt och det kött vi äter måste vara hållbart producerat. Fler Krav-certifierade kor innebär ett viktigt bidrag till bättre biologisk mångfald och ett mer hållbart jordbruk, säger organisationens vd Anita Falkenek.
Vid årsskiftet fanns det 276 440 Krav-certifierade nötkreatur i Sverige. Det innebär en ökning med 6 procent jämfört med året före, då siffran var 260 000, visar siffror ur organisationens hållbarhetsrapport från slutet av april.
I antalet ingår såväl mjölkkor som kvigor, kalvar och tjurar som föds upp för köttproduktion.
– Kon har en viktig roll i en hållbar livsmedelsförsörjning. Den Krav-märkta kon äter huvudsakligen foder från den egna gården och hennes gödsel ger näring till åkrar där råvaror till hållbar vegetarisk mat kan odlas. Kogödseln ökar mullhalten i jorden och ger den bättre motståndskraft mot torka, påpekar Anita Falkenek.