Handelsanställdas förbund har fått ett antal rapporter från butiker runt om i Sverige där medarbetarna inte upplever att butiksledningen gör vad som krävs i coronatider. Det handlar bland annat om trängsel och ensamarbete i handeln.
– Många av våra medlemmar är oroliga, och det borde även vissa kunder vara. I en del butiker är trängseln oacceptabel och allt för många arbetsgivare tar inte ansvaret för att minska riskerna, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.
Många butiker har tagit stort ansvar för att minska smittspridning, påpekar facket och exemplifierar med sådant som plexiglas framför kassorna, avgränsningar av packhyllor, avståndsmarkeringar och spärrade gångar vid varuplock.
Men undantagen är allt för många, menar man och pekar särskilt ut bygghandeln och trädgårdshandeln som riskområden när vårvärmen kommer.
– Till dessa butiker söker sig nu många kunder för sina vår- och sommarprojekt. Det ska de givetvis göra, handeln måste leva vidare. Men arbetsgivarna måste steppa upp sitt arbetsmiljöansvar och se till att reglerna efterföljs, säger Susanna Gideonsson.
När butiker har permitterat och bemanningen är snävare än vanligt blir det också svårt för anställda att avvisa kunder om butiken blir för trång. Kunderna pressas ihop under kortare tid när många butiker minskat öppettiderna, påpekar Gideonsson.
– Ge anställda inflytande över skyddsåtgärderna, de kan sin arbetsmiljö bäst. Om butiker inte tar sitt ansvar och sätter anställda under risk har våra skyddsombud möjlighet att stänga butikerna. Det kommer vi göra om vi måste, säger Handels ordförande.