En stor del av den mat som produceras slutar sina dagar som matsvinn, vilket är en väl känd sanning idag.
Det finns samtidigt en rad projekt och innovationer som arbetar för att minska matsvinnet och flera appar där den i Sverige mest omskrivna är Karma, med stöd av bland annat stiftelsen Norrsken.
Nu kliver en dansk maträddare in på svenska marknaden när Too good to go nu lanserar sin tjänst i Skåne.
Där är Malmö först på tur men efter sommaren tar man klivet in i Helsingborg och Lund också.
– Det finns ingen aktör som kan rädda all den mat som slängs, så vi är glada att det finns fler aktörer som tacklar problemet eftersom vi slänger tonvis med mat i Sverige, säger Åsa Sandberg, Sverigechef för Too good to go till sydsvenskan.se.
Den nya tjänstens upplägg är ett annat än exempelvis Karmas. Härpackar restaurangen eller butiken en matkasse som motsvarar en portion men bestämmer själv innehållet för att man ska kunna ta hand om så mycket mat som möjligt.
Kunden kan dock bestämma om maten eller råvarorna ska vara exempelvis veganska eller vegetariska.
Kunderna betalar en tredjedel av det egentliga priset på innehållet i matkassen samtidigt som restaurangen eller butiken får en inkomst på mat som annars skulle ha slängts. Too good to go tar i sin tur en avgift på tolv kronor per såld kasse.
Förra året ”räddade” man den här vägen 19 miljoner måltider och omsatte motsvarande drygt 230 miljoner kr i de länder där man är verksam.