För att minska läckage av växtnäring och utsläpp av växthusgaser från ekologiska jordbruk, skärper Krav nästa år regeln om hur mycket kväve och fosfor som får spridas, skriver man i en pressrelease.
Av samma skäl inför man en ny regel, om att större Krav-certifierade lantbruksföretag ska börja mäta och beräkna sin klimatpåverkan.
Ytterligare en viktig ändring för klimatet, markbördigheten och den biologiska mångfalden är att Krav skärper regeln om 20 procent vall eller gröngödsling i växtföljden.
– Redan idag har vi många regler som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. Men vi vill nu gå vidare i vårt klimatarbete med ytterligare åtgärder. Att minska jordbrukets klimatavtryck är centralt för en hållbar livsmedelsproduktion, och ett viktigt område att driva för utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, säger Kravs Jonas Carlberg.
Organisationen har genomfört en omfattande regelöversyn, delvis kopplat till den nya EU-förordningen för ekologisk produktion som träder i kraft 1 januari 2021.
De uppdaterade reglerna publiceras på krav.se inför ett slutligt godkännande av Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan.