Den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen i FN:s regi. Matsvinnet är ett stort problem – i svenska livsmedelsbutiker kasseras varje år cirka 100 000 ton mat, enligt beräkningar.
Men det finns hopp om bättring, skriver Willys i en pressrelease och hänvisar till när man började sälja fyndlådor med prissänkta frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts.
Hittills har 380 ton frukt och grönt sålts via den aktiviteten.
– Att slänga bra mat känns inte bra. På Willys värnar vi både om miljön och låga priser och ingen av dem funkar särskilt bra ihop med matsvinn. Därför har vi bestämt oss för att ta upp kampen mot det onödiga svinnet och halvera vårt matsvinn till år 2025. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik, säger Elisabeth Konrad som är hållbarhetsansvarig hos Willys.
Fakta/Beräknat matsvinn Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen går idag förlorad. Ungefär 1,3 miljoner ton matavfall uppkommer per år i Sverige. 2018 uppkom det 917 000 ton matavfall i svenska hushåll, varav 420 000 ton bedöms vara onödigt matavfall, dvs matsvinn. År 2018 uppskattas 100 000 ton matavfall ha kasserats i livsmedelsbutiker i Sverige, det motsvarar 10 kilogram per person. (Källa: Naturvårdsverket)