Allt färre pepparkakor innehåller palmolja men nästan inga är bakade på smör. Resultatet när Äkta vara och Foodfighters granskar sektorn.
Äkta vara har sedan 2016 granskat innehållet i pepparkakor och skriver i en pressrelease att då innehöll nästan 90 procent av de svenska butikernas pepparkakor palmolja.
Man hittade då över huvud taget inga pepparkakor bakade på smör.
Inför julen 2018 följde man upp undersökningen och såg då att andelen med palmolja minskat.
Dock innehöll majoriteten – 60 procent – av de undersökta kakorna palmolja.
Nu har man, den här gången tillsammans med företaget Foodfighters, undersökt läget och koan nu konstatera att vi är nere i 45 procent av pepparkakorna som innehåller palmolja.
– Det är jättebra att alltfler tillverkare skippar palmoljan, men vi tycker samtidigt att det är tråkigt att så få tillverkare väljer smör istället. Vi är övertygade om att det finns många som vill köpa klassiska pepparkakor bakade på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare hos Äkta vara.
Organisationen påpekar även att vissa företag använder så kallad RSPO-certifierad palmolja, som sägs vara hållbart producerad men enligt Äkta vara har certifieringen fått en hel del kritik från miljöorganisationer för att vara tandlös och dåligt efterlevd.