Ibland har mjölk en bismak som kan liknas vid blåbär. Den har varit oförklarlig länge men nu ska ett nytt universitetsprojekt försöka reda ut saken.
Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som nu ska reda ut varför mjölken kan få en blåbärsliknande bismak ibland.
”Vad gör vi när mjölken smakar blåbär?” är namnet på projektet.
Frågeställningen är viktig för landets mjölkbönder.
När den här välkända bismaken uppkommer får de nämligen prisavdrag eller stängs för leverans och därmed kan det här få kännbara ekonomiska konsekvenser för dem.
– Den biologiska orsaken till avvikelsen är ännu inte identifierad och mejerier och rådgivare kan idag inte med vetenskap och beprövad erfarenhet hjälpa producenterna, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.
I det nya projektet ska man samla in mjölk- och foderprover från drabbade leverantörer och analysera dem med avancerade kemiska, biologiska och statistiska metoder för att kartlägga orsaken till problemet med blåbärsmak.
Målsättningen är att minska förekomsten av problemet och att drabbade producenter snabbt skall få hjälp att återfå en normal mjölksammansättning.
Projektet genomförs i samarbete mellan SLU, Norrmejerier, Arla och Falköpings mejeri med stöd av Familjen Kamprads stiftelse och Stiftelsen lantbruksforskning.