Hemköp har som mål att kedjan ska halvera sitt matsvinn. Nu konstaterar man att fjolåret innebar viktiga steg på vägen mot att nå det målet.
Under 2020 minskade Hemköp svinnet till en rekordlåg nivå och kedjan är på god väg att nå målet om halverat matsvinn, skriver företaget i en pressrelease.
Digitala hjälpmedel, att packa och sälja ut varor som bör ätas snart och ett ökande intresse hos kunderna anges som framgångsfaktorer.
Under förra året skänkte Hemköps butiker dessutom 50 000 måltider till behövande via välgörenhetsorganisationer, målet är att allt ska tas tillvara.
– Som en av de större matkedjorna har vi ett ansvar att minska matsvinnet och dess miljö- och klimatpåverkan. Vi arbetar kontinuerligt för att minska svinnet i våra butiker och med att inspirera och tipsa våra kunder. Vi ser en tydlig attitydförändring, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig hos Hemköp.
Dessa Hemköps-butiker hade lägst andel svinn under 2020:
1. Hemköp Stattena, Helsingborg
2. Hemköp Ryd, Linköping
3. Hemköp Djurgårdsstaden, Stockholm