Brotten mot handeln är tillbaka på höga nivåer, enligt Svensk handel som hävdar att drygt fyra av tio handlare utsatts för brott senaste kvartalet.
Föregående kvartals minskning av brott mot handeln visade sig inte vara något trendbrott, enligt Svensk handel.
Organisationens trygghetsbarometer säger att mer än fyra av tio handlare handlare utsattes för brott under årets första kvartal, en kraftig ökning jämfört med det fjärde kvartalet 2020.
De brottstyper som ökat mest i jämförelsen är butiksstölder och hotfullt beteende från besökare.
36 procent av de svarande handlarna utsattes för butiksstöld under den senaste veckan medan 21 procent rapporterar hotfullt beteende från besökare.
– Vi ser nu dessvärre att brottsligheten återigen ökat till höga nivåer, vilket tyder på att föregående kvartals minskning inte var ett trendbrott, utan snarare ett resultat av det speciella läge som coronapandemin försatt handeln i med kraftigt minskade besöksflöden, säger Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.
– Första kvartalet i år blev betydligt stökigare än motsvarande period tidigare år, vilket givetvis är oroväckande, tillägger Geijer utan att gå in på varför coronaeffekten i så fall nu blev den motsatta.
Svensk handels säkerhetsindex, som visar andelen butiker som varit utsatta för brott den senaste månaden, visar att 44 procent av de svarande butiksägarna drabbades av brott, en ökning med 14 procentenheter från förra mätningen, då säkerhetsindex låg på 30 procent.
– Handeln befinner sig fortsatt i ett annorlunda läge med förlängda restriktioner att förhålla sig till. Vi har fått rapporter från medlemmar om att hotfulla situationer kan uppstå när de informerar om rådande regler, vilket möjligtvis förklarar varför så väsentligt många fler handlare nu rapporterar om hotfullt beteende från besökare och kunder, säger Per Geijer.