En ny satsning i Skåne och Blekinge ska bidra till att Sverige hamnar högre internationellt när det gäller innovationer kring livsmedel.
Sverige är ett av de länder i världen som ligger i topp i innovationsrankningen, men när det kommer till livsmedelsfokuserad innovation hamnar Sverige först på 14:e plats i Europa.
Nu lanseras projektet Foodtech innovation network med syfte att öka tillväxten hos små och medelstora företag i Skåne och Blekinge.
Det ska man åstadkomma genom att skapa ett nätverk för kunskapsutbyte samt tillgängliggöra testbäddar där företag kan utveckla sina produkter, processer och koncept tillsammans med tekniska experter från olika delar av branschen.
– Trots goda förutsättningar kan vi se hur resurser inte används till dess fulla potential. Genom att stötta innovationskraften hos små och medelstora företag bidrar vi till tillväxt på hemmaplan samtidigt som vi kan sprida innovativa foodtech-lösningar ut i världen, säger Emelie Olsson, som är innovationsledare på Innovation Skåne.
Ett hinder för tillväxt av små och medelstora bolag är avsaknad av testbäddar. Med detta som utgångspunkt har Innovation Skåne, Lunds universitets institution för livsmedelsteknik och institution för kemiteknik, Netport science park och Packbridge startat projektet Foodtech innovation network.