Nu lanseras Smaksäkrat, som vill vara en smakgaranti och en sensorisk kompass som riktar sig både till konsumenter och till livsmedelsbranschen.
”En vetenskaplig smakgarant för konsumenterna och en unik sensorisk kompass till livsmedelsbranschen som kan optimera sina produkter som konsumenterna gillar och vill köpa”.
Så lanserar sig Smaksäkrat, ett initiativ på matområdet där man i första omgången har testat vegoburgare.
Bakom initiativet Smaksäkrat står kocken Sebastian Gibrand och smakforskaren Johan Swahn, knuten till Restauranghögskolan vid Örebro universitet.
Man ska dela ut certifieringen ”Smaksäkrat” i formaten 1-3 stjärnor och i nivån ”Rekommenderad”.
Resultatet av burgarätandet, första testet var som sagt vegoburgare, är att Quorn burgare får 1 stjärna för hög sensorisk kvalitet, medan Max deli plant beef fresh får utmärkelsen ”Rekommenderad” för bra sensorisk kvalitet.
– Det måste smaka gott. När man tävlar i matlagning så är smaken det överlägset viktigaste. Det borde vara lika viktigt för framtidens växtbaserade livsmedel, säger Sebastian Gibrand i en kommentar.