Mindre matsvinn med digital coach? Det hoppas Ica som genom Icax och foodtechföretaget Whywaste nu testar en digital svinncoach i fyra butiker.
Som en del i Icas arbete för minskat klimatavtryck och minskat matsvinn samarbetar Ica genom Icax med foodtechföretaget Whywaste.
Inom ramen för samarbetet testas under hösten en digital svinncoach i fyra Ica-butiker.
Den nya lösningen kan med hjälp av artificiell intelligens (AI) i realtid ge butiksspecifika, databaserade rekommendationer för hur butiken kan förebygga- och minska sitt svinn.
WhyWaste har skapat en digital AI-lösning som med hjälp av ett löpande flöde från flera datakällor från Icas affärssystem i realtid genererar rekommendationer för butiken om hur de ska hantera olika produkter.
Lösningen, tillsammans med existerande system, processer och rutiner, är tänkt att bli en pusselbit i Icas svinnstrategi. För att minska matsvinnet måste vi arbeta i flera led. Exempelvis, en vara som är nära att passera bäst före-datum får rekommendationen att prissänkas eller skickas till köket för att användas i butiksproducerad färdigmat.
Eller så säger coachen till att vid 10.00 ska du grilla fyra kycklingar i rotisseriet, men vid 16.00 är det bra om du kör i gång 13 stycken, för snart kommer försäljningen öka.
Detta är bara några få exempel på flera möjliga rekommendationer kopplat till sortiment, processer och rutiner samt åtgärder i butik, skriver Ica.