Dagen efter att Gotlands slagteri och Svenskt butikskött lagts samman i livsmedelsföretaget Protos nominerades vd och ägare Thomas Östlund till priset för hållbart ledarskap som delas ut av Nätverket för hållbart Näringsliv.
Priset belönar en företagsledare som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation eller i samhället i stort.
– Det är en stor ära att bli nominerad till ett hållbarhetspris särskilt som vi representerar en bransch med köttprodukter, en bransch som ibland är ifrågasatt, säger Thomas Östlund.
– Men nomineringen visar att det går att bidra till en hållbar samhällsutveckling, oavsett bransch. Vi vill vara en del av det framtida matsystemet i en tid där vår livsmedelsproduktion aldrig har varit viktigare, tillägger Östlund.
Syftet med priset är att belysa att ett tydligt och engagerat ledarskap är en nyckelfaktor för ett hållbart näringsliv och insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.
– Som jag ser det är det hela företaget och våra partner som är nominerade. Vi har gjort detta tillsammans. Arbetet med klimatsmartare kött har skett med forskning och pilotgårdar som påvisar ett lägre klimatavtryck, säger Thomas Östlund.
Samarbetet med bolaget Volta greentech kring metanreduktion visar även att det att det finns stora möjligheter att sänka metanavtrycket i den framtida köttproduktionen.
– Nu har vi tagit nästa stora kliv och arbetar med växtbaserade produkter tillsammans med bolaget Nordisk råvara med fokus på friska jordar med låg resurspåverkan, berättar Thomas Östlund.
Priset delades ut för första gången 1999 och vinnaren koras på Nätverket för hållbart näringslivs hållbarhetsdag den 13 oktober 2022 i Stockholm.