Stängda gränser och ökade priser – coronakrisen och kriget i Ukraina har satt fokus på svenskt lantbruks importberoende.
Under Borgeby fältdagar bjuder Ekologiska lantbrukarna och Krav in till en föreläsning om mer robusta foderstater i ekologisk mjölkproduktion. Vad händer när man plockar bort sojan eller proteinkoncentrat helt, är den centrala frågan.
Fem ekologiska mjölkgårdar har under senaste året att låtit minst åtta kor utfodras med enbart vallfoder och spannmål och resultatet har sammanställts i en serie reportage i tidningen Ekologiskt lantbruk.
– Det finns ett stort intresse bland ekobönder att bli ännu mer kretsloppsbaserade och självständiga i produktionen, men i praktiken finns det på många gårdar mer att göra och lära av varandra för att nå hela vägen, säger Sofia Emilsson, verksamhetsledare för Ekologiska lantbrukarna.Förhoppningen och utmaningen är att kunna få bättre netto med marginellt minskad avkastning i volym.
Produktionen blir därmed mer långsiktigt hållbar och robust för kriser i vår omvärld.
– För att kunna fasa ut sojan behöver korna äta mer grovfoder och vi behöver odla mer proteingrödor. Krav har som mål att till 2030 öka odlingen av proteingrödor så att foder till idisslare endast består av svenskodlat proteinfoder, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk hos Krav.