Kakao är hjärtat i Fazers populära choklad och är en viktig råvara för företaget. En av Fazers främsta prioriteter i företagets hållbarhetsarbete är att säkerställa en hållbar hantering av kakao, vilket innebär att arbeta för att säkra ett lönsamt jordbruk, förbättra kakaosamhällenas välbefinnande och nyttja naturresurser på ett hållbart sätt, skriver Fazer i en pressrelease.
Konstaterandet är en bakgrund till att företaget utforskar alternativa framtida källor för hållbar kakao och undersöker potentialen med cellodling som odlingsmetod.
Även om storskalig användning av cellodlad kakao fortfarande ligger långt fram i framtiden, är det rätt tillfälle för Fazer att utforska dess alternativa möjligheter, skriver Fazer.
– Detta är ett långsiktigt forskningsprojekt med fokus på framtiden. Hållbar hantering av konventionell kakao är Fazers fortsatta främsta prioritet, men vi vill även utforska och skapa innovationer för framtiden. Det är långt fram tills vi eventuellt kommer att kunna avnjuta cellodlad kakao, men den erbjuder oss ett nytt potentiellt sätt att hantera framtida utmaningar, säger Annika Porr hos Fazer konfektyr.