Efter tre års forskning och utvecklingsarbete lanserar det svenska foodtechbolaget Stockeld Dreamery nu sin första klimatvänliga cream cheese, gjord på fermenterade kikärtor och linser.
Stockeld Spread är krämig och god som en traditionell cream cheese men dess klimatavtryck är nästan 70 procent lägre än vad vi är vana vid, skriver företaget.
De flesta älskar ost men få vet hur stor negativ miljöpåverkan ost har.
Det går åt upp till 10 liter mjölk att producera ett kilo hårdost och mejeriindustrin, enkom, står för 2–4 procent av de globala växthusgasutsläppen, påpekar man.
Precis som vanlig cream cheese så är Stockeld Spread väldigt mångfacetterad i sin användning. Med denna kan man göra fantastiska bagels, lyckas med sin frosting och addera krämighet till vilken salt eller söt rätt man önskar. Den levererar dessutom väldigt högt på smak – allt detta enligt företagets information.
– Vi älskar ost men vi tycker dagens massproduktion och användandet av animalisk mjölk är enormt destruktivt – både för klimatet och djuren. Just därför startades Stockeld Dreamery – för att hitta mer hållbara lösningar utan att kompromissa på smak, näring och ostupplevelse, säger Katarina Szostak som är marknads- och produktchef hos företaget.