Svenskar vill äta mer fisk och skaldjur, enligt en ny undersökning, samtidigt som 86 procent av de svenskar som svarat där är oroade över havens tillstånd. Orsakerna till att man vill äta mer fisk är de bevisade hälsofördelarna inte minst utifrån Omega3, A-vitamin och B12, viktiga mineraler och fisk som viktig proteinkälla.
En ny studie från Harvard indikerar samtidigt att hållbart fiske inte bara skulle ge hälsofördelar för människor utan även ha en ”avsevärd effekt” på världshälsan.
En tredjedel av världens fiskebestånd är överfiskade. Genom att fiska hållbart kan vi faktiskt öka uttaget av fisk- och skaldjur från haven, menar man.
– Historiskt har vi sett havet som en oändlig resurs som aldrig tar slut och som kan absorbera vad som helst. Nu ser vi ett ökat intresse och en djupare förståelse för våra hav. Om fler konsumenter efterfrågar miljömärkt sjömat så kan vi säkerställa att fler fiskerier följer vår ambitiösa standard, säger Linnéa Engström, programdirektör för Skandinavien och Östersjöregionen vid MSC.