Sug och hungerkänslor är ofta en svår fiende när man ska gå ned i vikt. Nu väljer många att ta de nya aptitreglerande läkemedel som finns tillgängliga – men det finns ett enklare och billigare sätt, skriver DN.
Det handlar om att välja livsmedel och maträtter som ger maximal mättnad länge.
Till hjälp för det finns det australiska mättnadsindexet The Satiety Index, som rankar livsmedel efter hur mättande de är.
– Det är en tydlig lista och ett enkelt index som alla kan använda, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, och forskar om aptitreglering och energibalans.
38 livsmedel har undersökts och rangordnats efter hur mättande de är.
Listan visar att de livsmedel och maträtter som innehöll mer fibrer, protein och vätska gjorde deltagarna mätta längre.
Frukt, bönor, fisk och ägg hör till det som gav den bästa mättnaden.
Allra ”bäst” enligt detta index är kokt potatis.
– Potatis innehåller mycket vätska, men den omvandlas också till resistent stärkelse som tar lång tid att bryta ned. Potatisen har ju alltid varit lite ifrågasatt, bland annat för sin påverkan på blodsockret. Men i begränsade mängder kan den fungera väldigt bra för den som vill gå ned i vikt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson till DN.