Svenska bin och Biodlingsföretagarna arbetar för att bevara värdet av lokalproducerad honung och uppmärksamma dess betydelse för hållbarhet och pollinering.
I ett nyhetsbrev från Svenska bin konstaterar de att situationen för svenska biodlare är tuff i sommar:
”Denna sommar står mycket på spel både för bönder och biodlare. Priset på svensk honung är i botten och många biodlare står med stora osålda lager samtidigt som importen av honung med oklart ursprung ökar. När vår inhemska biodling minskar hotas i förlängningen även pollineringen av viktiga grödor och vår livsmedelsförsörjning sviktar”
– Honung producerad i Sverige ska på burken märkas enligt de regler som Livsmedelsverket tagit fram. Här ska bland annat framgå att honungen kommer från Sverige, säger Helena Ring Johansson, ordförande i Biodlingsföretagarna, i ett pressmeddelande.
Enligt Jordbruksverket har pollineringen från bin ett ekonomiskt värde mellan 315–641 miljoner kronor per år.
”En burk honung är så mycket mer än en vara – det är en viktig motor i svensk livsmedelsproduktion”, konstaterar företrädarna.