När den internationella dagen mot matsvinn firas vill Findus uppmärksamma att frysta livsmedel kan bidra till att minska matsvinnet hemma utan att tumma på kvalitet, näring och smak, skriver man i en pressrelease.
Statistik från Eurostat visar att det i Norden är hushållen som står för majoriteten av matsvinnet i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. I Sverige står hushållen för hela 70 procent av det totala matsvinnet.
För att FN:s globala mål om att halvera matsvinnet till 2030 ska kunna uppnås behöver en förändring komma till stånd både inom livsmedelsbranschen och i hushållen.
– Vi lever och verkar i en tid då varje beslut har en påverkan på framtiden. Det är därför vi på Findus har som mål att halvera matsvinnet i vår verksamhet till 2030. Vi behöver alla göra en insats om minskat matsvinn ska bli verklighet, säger Findus Henrik von Lowzow.
Frysta produkter bidrar till minskat matsvinn i flera led av livsmedelskedjan. En ny livscykelanalys gjord på uppdrag av Nomad Foods visar att djupfrysta produkter i de flesta fall har samma eller lägre koldioxidavtryck än motsvarande icke djupfrysta produkter, vilket drivs av minskat matsvinn.
– Det finns flera fördelar med att välja frysta råvaror och fryst mat. Förutom att frysta produkter kan bidra till minskat matsvinn och är därmed snällare mot plånboken, hjälper frysning att bevara näringsämnen. Djupfrysning är en av de bästa metoderna för att konservera grönsaker och bevara dess näringsämnen, menar Henrik von Lowzow.