Brukar du använda ostronsås på dina asiatiska wokade nudlar? I många asiatiska wokrecept ska man ha i ostronsås. Men vad är det egentligen? Och vad innehåller de?
Det är de frågor Äkta vara ställer i sin granskning.
”Det finns egentligen inga regler för vad som får kallas för ostronsås, utöver att den måste innehålla ostron i någon form”, konstaterar man.
Till skillnad från exempelvis sojasås och fisksås, som har tillverkats i flera tusen år, så är ostronsåsen ett relativt nytt påfund.
”Eftersom ostron är dyrt blandas detta dyrbara extrakt i regel ut med andra ingredienser. Av de nio såser som Äkta vara hittade, i vanliga butiker och hos asiatiska specialister, innehåller samtliga vatten, socker, salt och någon form av stärkelse, ofta modifierad”, påpekar man.
”Några tillverkare har gett smaken en extra skjuts med hjälp av sojasås. I fyra av fem såser har man istället förstärkt smaken med hjälp av smakförstärkare som mononatriumglutamat (E621) eller jästextrakt. De flesta är dessutom färgade med sockerkulör (E150)”.
”Värst är Santa Marias Ostronsås, som innehåller hela sex tillsatser, varav tre smakförstärkare, samt jästextrakt och stärkelsesirap, som vi har klassat som industriella ingredienser. Den blir därför sämst i granskningen”, förklarar Äkta vara.
Bäst?
”I andra änden hittade vi Megachef Ostronsås, som bara innehåller en tillsats, ett konserveringsmedel. Den får nio poäng. Någon sås helt utan tillsatser har vi inte hittat och ingen sås får därför 10 poäng. Vi noterar också att det inte verkar finnas några ekologiska varianter”, avslutar Äkta vara.