Sju av tio svarande svenskar i en ny undersökning från Norges sjömatsråd, säger att man vill äta mer fisk, framför allt för att det är gott, nyttigt och hälsosamt.
Den främsta anledningen till att man ändå inte gör det är att priset är för högt.
– Svenska konsumenter tycker verkligen om fisk och skaldjur och vill gärna äta mer än vad de gör idag. Samtidigt ser vi att priset är en faktor som spelar allt större roll och som kan avskräcka, vilket inte är bra, säger Charlotte Rapp, representant för Norges sjömatråd i Sverige.
Enligt undersökningen, som är gjord av Scandinavian Retail Center på uppdrag av Norges sjömatråd, vill en klar majoritet de svarande äta mer fisk och skaldjur, och varannan skulle gärna byta ut proteinet i maten till fisk.
De uppskattar fisk framför allt för att det är gott, nyttigt och hälsosamt. Räkor uppfattas mer som lyxigt och trevligt att äta socialt.
Undersökningen visar också att priset spelar en allt viktigare roll för konsumenterna när de väljer färsk fisk.
För åtta år sedan var det bara 14 procent som såg till priset då de valde fisk. Idag har den siffran ökat till 39 procent.
– Vi kommer satsa mer på inspiration till recept som passar även den mindre plånboken. Det är viktigt av både hälso- och miljöskäl att fler väljer att äta fisk och skaldjur, och det finns många alternativ med riktigt goda rätter som inte behöver kosta så mycket, säger Charlotte Rapp.