I dagens samhälle är medvetenheten om vikten av att minska matsvinnet och spara vatten alltmer framträdande. En gurka, en av de vanligaste grönsakerna i våra kylskåp, kräver till exempel hela 140 liter vatten för att produceras. Men det slutar inte där. En brödlimpa behöver 460 liter vatten, ett äpple 150 liter, och ett glas mjölk 255 liter. Dessa siffror, som presenteras av Livsmedelsverket, ger en tydlig bild av den enorma mängd vatten som förbrukas i matproduktionen.
I samband med World Water Day, en dag initierad av FN för att uppmärksamma vattenkrisen, är det viktigt att reflektera över den dolda vattenförbrukningen som sker när mat slängs i onödan. World Water Day, som instiftades år 1992, spelar en avgörande roll i arbetet för att uppnå Mål 6 i Agenda 2030, som syftar till att säkerställa rent vatten för alla. Trots detta lever fortfarande 2,2 miljarder människor utan tillgång till rent vatten runt om i världen.
För att spara vatten och minska vattenförbrukningen är det viktigt att minska matsvinnet. Genom att förhindra mat från att slängas kan vi undvika att stora mängder vatten förbrukas i onödan. Sofia Edholm, Sverigechef för Too Good To Go, poängterar vikten av att minska matsvinnet inte bara för att minska utsläppen av växthusgaser utan även för att spara på vattenresurserna. Genom att slänga mindre mat kan vi göra en stor skillnad för miljön och för vattenförsörjningen runt om i världen.
Genom att öka medvetenheten om den dolda vattenförbrukningen i vår matproduktion och konsumtion, och genom att ta aktiva steg för att minska matsvinnet, kan vi alla bidra till att säkerställa en hållbar användning av våra vattenresurser och en mer hållbar framtid för kommande generationer. Det är dags att ta ansvar och agera för att skydda vår planet och dess vattenresurser.