Under förra torsdagen utförde polisen en stor nationell insats mot jordgubbsförsäljning som misstänks finansiera grov organiserad brottslighet. Insatsen genomfördes i flera polisregioner och riktades mot individer och verksamheter som har kopplingar till en central aktör i ett kriminellt nätverk. Polisen misstänker att denna verksamhet illegalt omsätter miljardbelopp varje år.
– ”Vi har identifierat en central aktör i ett av de kriminella nätverken som också ägnar sig åt företagsverksamhet, bland annat åt jordgubbsförsäljning,” säger Per Lundbäck, polismästare i region Bergslagen, till TT.
Insatsen, som var en samordnad insats mellan flera myndigheter, fokuserade på att strypa finansieringen av grov organiserad brottslighet. Genom att slå mot den ekonomiska basen försvagas nätverkens våldskapital och deras förmåga att driva kriminell verksamhet.
Samordnade insatser över flera regioner
Samtidigt som insatsen i Bergslagen genomfördes liknande operationer i polisregionerna Mitt och Stockholm, som enligt polisen har direkt koppling till den aktuella kriminella aktören. Enligt Aftonbladet kan tillslagen ha kopplingar till den efterlyste gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdos verksamheter.
– ”Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet,” säger Lundbäck.
Inför midsommar uppmanar polisen konsumenter att vara uppmärksamma på varifrån de köper sina jordgubbar. Enligt Lundbäck bör man kontrollera Swish-numret vid betalning för att säkerställa att det är ett företagsnummer som börjar med 123, och inte ett privat nummer. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på försäljarnas ålder.
– ”I vår insats upptäckte vi att flera av försäljarna var minderåriga, det är en varningsflagga att hålla koll på,” säger Lundbäck.
Målet med insatsen
Syftet med insatsen är att försvaga kriminella nätverk genom att strypa deras finansiering och på så sätt minska deras förmåga att bedriva kriminell verksamhet. Polisen betonar vikten av att konsumenterna är medvetna om var deras pengar går och att de är uppmärksamma på tecken som kan indikera illegal verksamhet.
Genom dessa åtgärder hoppas polisen kunna minska den organiserade brottslighetens inflytande och bidra till ett tryggare samhälle.