Den stora majoriteten av den sill som konsumeras i Sverige har traditionellt sett kommit från det norska vårlekande sillbeståndet. Men sedan denna sill förlorade sin miljömärkning från Marine Stewardship Council (MSC) vid årsskiftet 2020/2021, har frågan om hållbarhet blivit mer aktuell. Trots detta fortsatte många handlare och producenter att använda denna sill, vilket skapade en osäkerhet kring hållbarheten av de produkter som finns på marknaden.
Men nu finns det nya, mer hållbara alternativ. Den första fångsten av MSC-märkt sill från Nordsjön för höstsäsongen har nyligen kommit till Sverige, vilket ger konsumenterna möjligheten att välja miljövänligare alternativ.
Christopher Frånberg, marinbiolog och marknadsutvecklare på MSC Sverige, betonar vikten av att skifta till dessa hållbara alternativ. ”Förhoppningsvis ser vi ett skifte där vi kan fira jul och midsommar med hållbara alternativ,” säger han och lyfter fram att detta kan vara en viktig förändring för svenska konsumenter som vill göra mer medvetna val.
Jonas Ragnhage, VD för sjömatsproducenten Marenor, uttrycker sin glädje över den positiva responsen från marknaden. Han påpekar dock att svensk sill av rätt kvalitet inte helt kan täcka efterfrågan, vilket gör den MSC-märkta sillen från Nordsjön till ett välkommet tillskott.