Lämnar Sverige och säger upp 200 anställda

Dennis Schmoltzi och Manuel Müller, vd-duon på Emma | Foto Pressbild
Trots rekordomsättning tvingas den tyska madrassjätten Emma - The Sleep Company att avsluta sin verksamhet i Sverige. Omstruktureringen påverkar 200 anställda globalt och markerar ett slut på bolagets svenska e-handel.

Emma – The Sleep Company, som omsatte närmare 11 miljarder kronor under 2023 och har haft sex år av lönsamhet i rad, meddelar att de nu stänger sin e-handel i Sverige. En omorganisation på europeisk nivå har lett till beslutet att dra sig tillbaka från den svenska marknaden, trots bolagets tillväxt med 13 procent under det senaste året.

På sin hemsida skriver Emma att verksamheten i Sverige avslutas den 1 september som ett led i den pågående omstruktureringen. Det innebär att det tyska bolaget, som haft ett stort fokus på e-handel inom sängar och madrasser, inte längre kommer att finnas tillgängligt för svenska kunder.

– Emma genomgår just nu en omstrukturering. Som en följd av detta kommer vi inte längre vara verksamma i Sverige från och med den 1 september, står det i ett uttalande på företagets hemsida.

Operativa utmaningar och lågkonjunktur

Emma – The Sleep Company hade stora planer för 2024, med satsningar på att expandera och bredda sitt sortiment. Man investerade i nya system för att hantera tillväxten, men dessa satsningar stötte på betydligt större utmaningar än väntat.

– Övergången till de nya systemen visade sig vara mer komplex än vi förutspått, vilket ledde till operativa problem, förklarar Manuel Müller och Dennis Schmoltzi, vd-duon på Emma, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har den globala ekonomin varit instabil de senaste åren, och lågkonjunkturen har slagit hårt mot bolagets bransch. Kombinationen av tekniska utmaningar och en svagare efterfrågan på e-handel inom hem- och inredningsindustrin visade sig vara en svår nöt att knäcka.

200 anställda förlorar jobben

Den omstrukturering som Emma nu genomgår påverkar inte bara den svenska marknaden. Totalt kommer cirka 200 anställda världen över, vilket motsvarar 18 procent av företagets globala arbetsstyrka, att förlora sina jobb.

Trots att Emma haft en framgångsrik tillväxtperiod under flera år kunde man inte hålla emot de kraftiga förändringarna i marknadsförutsättningarna. Madrassjätten står inför en tuff period, och nedstängningen i Sverige är ett tecken på hur utmanande den globala marknadssituationen är för företag som förlitar sig på e-handel i en tid av ekonomisk osäkerhet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil