Därför skippar hundratusentals svenskar lunchen

Foto Picadeli
En ny undersökning från salladsaktören Picadeli visar att var tionde svensk hoppar över lunchen, ofta på grund av missuppfattningen att det inte är en viktig måltid. Tidsbrist och ekonomiska faktorer spelar också in när svenskar väljer bort lunchen.

Regelbundna och hälsosamma måltider är en förutsättning för att må bra, men enligt den senaste Vegocracy Report, utförd av Kantar på uppdrag av Picadeli, skippar hela 10 procent av svenskarna lunchen. En majoritet av dessa, 59 procent, uppger att de inte tycker att lunchen är ett viktigt mål, medan 19 procent hänvisar till tidsbrist. Samtidigt svarar 15 procent att de hoppar över lunchen för att spara pengar, något som reflekterar den rådande ekonomiska situationen.

– Ofta tror man att lunchen inte är nödvändig, eller att man sparar pengar genom att hoppa över den. Men i verkligheten kan det leda till ohälsosamma vanor senare på dagen, vilket påverkar både humör och ork, säger Louise Svensson, dietist och produktutvecklare på Picadeli.

Undersökningen belyser också att när människor skippar måltider som lunch kan det leda till hälsoproblem som näringsbrist och sämre energi- och koncentrationsnivåer. Detta understryker vikten av att ha stabila matvanor även när man har en hektisk vardag.

Picadeli, som grundades 2009, har länge fokuserat på att erbjuda hälsosamma och prisvärda måltidsalternativ i sina över 1 000 salladsbarer runt om i Sverige. Med ett snittpris på 63 kronor per sallad vill de inspirera fler att välja nyttiga luncher utan att kompromissa med pris eller tid.

– En regelbunden lunch, särskilt när den är balanserad och näringsrik, hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna och förhindrar att du tappar energin och koncentrationen under dagen, fortsätter Louise Svensson.

Vanligaste anledningarna till att hoppa över lunchen:

  • 59 % anser att lunchen inte är ett viktigt mål
  • 19 % hoppar över lunchen på grund av tidsbrist
  • 15 % gör det för att spara pengar
  • 7 % avstår lunchen av kostskäl

Vegocracy Report bygger på 11 000 intervjuer från sju länder, inklusive Sverige, där undersökningen visar på de förändrade matvanorna och de långsiktiga effekterna av att missa måltider.

Om undersökningen:
The Vegocracy Report utfördes av Kantar på uppdrag av Picadeli. Undersökningen baseras på 11 000 intervjuer i sju olika länder under perioden december 2023–januari 2024.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil