Ny EU-kampanj för ekologiskt lamm 

Foto Bord Bia
En ny EU-finansierad kampanj för att främja ekologiskt jordbruk och lammuppfödning på Irland har lanserats. Sverige, en av Europas ledande ekomarknader, står i fokus när Bord Bia/The Irish Food Board deltar på Nordic Organic Food Fair den 9-10 oktober.

Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter att öka i Sverige, och landet är en av de största marknaderna för ekologiska produkter i Europa. För att möta denna efterfrågan har Bord Bia, Irlands motsvarighet till Livsmedelsverket, lanserat en EU-finansierad kampanj som främjar ekologisk lammuppfödning. Satsningen presenteras på Nordic Organic Food Fair i Stockholm, där svenska inköpare, leverantörer och restauratörer får möjlighet att utforska det irländska utbudet av ekologiskt lammkött.

Sverige är redan en stor importör av irländskt lammkött – år 2023 importerades över 6 000 ton. Med den nya kampanjen, som har en budget på 2,7 miljoner euro, hoppas Bord Bia ytterligare öka den ekologiska konsumtionen och tillgodose svenskarnas växande intresse för ekologiskt lamm.

Målet med kampanjen, kallad EU Organic Beef and Lamb, är att öka ekologiskt jordbruk på Irland med 10% till år 2030, vilket innebär 450 000 nya hektar. I dagsläget finns cirka 4 100 ekologiska bönder på Irland, och lammuppfödning passar väl in i landets tradition av naturbete och djurvälfärd. Irland har Europas längsta betessäsong, där fåren tillbringar minst 220 dagar per år utomhus. Detta bidrar till bättre köttkvalitet och gynnar biologisk mångfald.

På mässan kommer besökare att kunna provsmaka ekologiska lammprodukter från Irland och lära sig mer om de fördelar som kopplas till ekologiskt lamm, både för naturen och djurens välfärd. Linda Madigan, Nordenchef för Bord Bia, uttrycker förhoppningar om att skapa nya affärsmöjligheter och öka medvetenheten om fördelarna med ekologiskt lammkött.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil