Satsar på minskade koldioxidutsläpp i Finland 

Drönarbild över öppna landskap
Lästid: 2 minuter
Lantmännen tar nu ett stort kliv framåt i sitt arbete för en hållbar livsmedelsproduktion genom att introducera gödsel med lågt klimatavtryck i Finland. Detta gör företaget till den första aktören i Finland att använda denna typ av gödsel i sitt odlingsprogram för framtidens jordbruk, Klimat & Natur.

Satsningen är en del av Lantmännens övergripande ambition att minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen och nå fossilfrihet genom hela värdekedjan – från jord till bord. Genom att använda det koldioxidsnåla gödslet bidrar Lantmännen till en betydande minskning av koldioxidutsläppen från de finska rågodlingarna. Initiativet omfattar 93 kontraktsodlare som står för cirka 17 procent av Finlands rågproduktion, och det är ett led i att påskynda den nödvändiga omställningen mot ett mer klimatvänligt jordbruk.

Markku Multamäki, vd på Lantmännen Agro, betonar vikten av att alla tillgängliga åtgärder används för att minska odlingens klimatpåverkan:
– Alla tillgängliga medel behövs för att minska odlingens och livsmedelsproduktionens klimatpåverkan. För att uppnå målen i Parisavtalet måste utsläppen minska snabbt. Som en stor aktör inom jordbruks- och livsmedelssektorn vill vi leda denna förändring, hitta effektiva lösningar och införa dem på marknaden tillsammans med våra partners.

Detta är ett viktigt steg inte bara för Finland, utan för hela den globala omställningen mot mer hållbara jordbruksmetoder. Genom att integrera gödsel med lågt klimatavtryck i odlingsprogrammet tar Lantmännen också med sig värdefull erfarenhet från sitt arbete i Sverige, där företaget är först i världen med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion genom hela värdekedjan.

Viktiga samarbetsprojekt
En central del av detta projekt är samarbetet med gödselproducenten Yara, vars koldioxidsnåla gödsel kommer att användas inom Lantmännens Klimat & Natur-program i Finland. Programmet har en holistisk ansats för att minska klimatpåverkan och inkluderar inte bara användning av klimatsmart gödsel, utan även krav på att biobränslen används i maskiner och att odlingarna bidrar till biologisk mångfald.

Tuomas Mantere, vd för Vaasan Oy, en del av Lantmännen-koncernen, framhäver hur viktig gödseln är för att reducera klimatpåverkan i hela livsmedelskedjan:
– Gödsel spelar en avgörande roll för att minska klimatpåverkan från spannmålsbaserade livsmedel, såsom bröd, genom hela värdekedjan. Därför är koldioxidsnålt gödsel en viktig innovation som möjliggör ett stort steg i livsmedelskedjan mot en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Roland Westerberg, kommersiell direktör på Yara Finland, understryker vikten av samarbetet mellan Yara och Lantmännen:
– Partnerskapet mellan Yara och Lantmännen är ett utmärkt exempel på hur viktigt samarbete är för att främja hållbarheten i hela livsmedelskedjan.

Större satsning på hållbarhet i Norden
Med denna nya satsning i Finland bygger Lantmännen vidare på sitt långsiktiga hållbarhetsarbete som syftar till att reducera klimatpåverkan från jordbruket och livsmedelsproduktionen. Genom att använda klimatsmart teknologi och innovativa metoder för odling visar Lantmännen att det är möjligt att kombinera hög produktivitet med ett lågt klimatavtryck.

I en tid där hållbarhetsfrågorna är mer aktuella än någonsin, särskilt inom livsmedelsindustrin, framstår Lantmännens initiativ som ett viktigt steg mot framtidens jordbruk. Det visar hur storskaliga aktörer kan göra en reell skillnad genom att integrera klimatvänliga innovationer och samarbetsmodeller som främjar en mer hållbar värdekedja.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil