Att klimatmålen är vetenskapligt baserade betyder att de är grundade på den senaste klimatforskningen och beaktar de specifika utsläppsminskningar som behövs för att bromsa klimatförändringarna. Science Based Targets initiative (SBTi) är en organisation som hjälper företag att utveckla vetenskapligt underbyggda klimatmål. SBTi säkerställer att företagens klimatmål harmoniserar med Parisavtalet, vilket innebär att målen baseras på den globala målsättningen om en maximal temperaturökning på 1,5 grader. Enligt SBTiriktlinjer är det viktigt att klimatmål sätts på koncernnivå, vilket innebär att Lactalisgruppens dotterbolag, inklusive Skånemejerier, omfattas av dessa mål.
Lactalisgruppens Klimatåtaganden
För att möta sitt åtagande gentemot Parisavtalet har Lactalisgruppen åtagit sig att genomföra flera viktiga åtgärder:
- Stoppa avskogning i värdekedjan till slutet av 2025: För att skydda skogar och minska utsläppen kopplade till avskogning arbetar Lactalis för att säkerställa att deras värdekedja är fri från avskogning inom två år.
- Vetenskapligt baserade mål för 73,8 % av leverantörer och kunder senast 2028: Lactalis siktar på att merparten av deras leverantörer och kunder ska ha liknande vetenskapligt baserade klimatmål för att på ett samordnat sätt minska klimatpåverkan i hela värdekedjan.
- Minska växthusgasutsläpp i Scope 1 och 2 med 46,2 % till 2030: Scope 1 och 2 utsläpp inkluderar direkta utsläpp från egna verksamheter samt indirekta utsläpp från köpt energi. Målet är att minska dessa betydligt från 2019 års nivåer.
- Minska växthusgasutsläpp i Scope 3 FLAG med 30,3 % till 2030: FLAG omfattar utsläpp från skog, mark och jordbruk, områden som ofta är svårare att kontrollera. Ändå har Lactalis satt ett mål för att minska dessa utsläpp från 2021 års nivåer.
- Nettonollutsläpp till 2050: Målet är att eliminera eller kompensera för alla växthusgasutsläpp inom hela värdekedjan senast år 2050.
Cecilia von Perglas, VD på Skånemejerier, betonar vikten av detta åtagande och ser fram emot att arbeta tillsammans med både leverantörer och kunder för att uppnå klimatmålen. Hon uttrycker Lactalisgruppens engagemang för hållbarhet och vikten av att leda vägen mot ett klimatneutralt samhälle.
–Att Lactalisgruppen får sina klimatmål godkända är ett stort steg framåt. Målen är utmanande men visar gruppens vilja att leda vägen mot netto noll-utsläpp till 2050, säger von Perglas.
Skånemejeriers Insatser för Hållbarhet
Som en del av Lactalisgruppen arbetar Skånemejerier för att nå målen genom att minska klimatpåverkan från sina verksamheter och sin värdekedja. En av de åtgärder som Skånemejerier har tagit är satsningen på en fossilfri produktion, vilket har minskat klimatpåverkan från deras anläggningar. Camilla Ohlsson, Hållbarhetschef på Skånemejerier, understryker betydelsen av att sätta vetenskapligt baserade mål för att skapa en hållbar och transparent affärsmodell. Skånemejerier har även infört initiativet “Hållbar mjölkgård”, som fokuserar på hållbarhet i produktionen och på att minska utsläppen från deras viktigaste råvara, mjölken.
-Vetenskapliga klimatmål sätter en tydlig och klar riktning för oss som dotterbolag i Lactalisgruppen. Genom vår ambition att nå fossilfrihet i vår produktion har vi sänkt klimatpåverkan från våra anläggningar, förklarar Camilla Ohlsson.
Samarbete för Klimatmålen
För att uppnå dessa ambitiösa klimatmål krävs ett nära samarbete mellan Lactalisgruppen och deras dotterbolag, leverantörer och kunder. Genom att engagera olika aktörer i klimatmålen och satsa på hållbara innovationer kan Lactalisgruppen och Skånemejerier bidra till att minska den globala klimatpåverkan.
Att klimatmålen har blivit godkända av SBTi är en bekräftelse på Lactalisgruppens långsiktiga engagemang för miljön och en viktig del i deras resa mot att bli en mer hållbar och ansvarsfull aktör på den globala marknaden.