Axfood tar full kontroll över City Gross

Foto Axfood/City Gross
Lästid: 3 minuter

Dela nyhet

Konkurrensverket har nu officiellt godkänt Axfoods förvärv av stormarknadskedjan City Gross. Förvärvet är en betydande satsning på att stärka konkurrenskraften inom stormarknadssegmentet och utmana marknadsledande aktörer i Sverige. Genom att förvärva de återstående 90,1 procent av aktierna i City Gross från Bergendahl Food Holding.

Affären är värd två miljarder kronor och finansieras genom Axfoods kassa och tillgängliga kreditfaciliteter.

Simone Margulies, vd och koncernchef för Axfood, ser godkännandet som en viktig milstolpe:
– Dagens besked från Konkurrensverket är glädjande och innebär att vi inom kort kan påbörja arbetet med att utveckla och stärka City Gross. Det här är en affär som är bra för såväl Axfood som City Gross, och den gagnar även Sveriges konsumenter. Vi ser fram emot att med vårt kunnande och vår erfarenhet bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar för City Gross att utmana och stärka sin position inom stormarknadssegmentet, säger Margulies.

Simone Margulies
Foto Fond Fond

En strategi för tillväxt och förbättrad lönsamhet

Sedan Axfood förvärvade en minoritetsandel på 9,9 procent av City Gross år 2021 har samarbetet mellan företagen successivt utvecklats. Samarbetet har inkluderat områden som logistik, sortiment, egna märkesvaror och butikssäkerhet. Genom den fulla integrationen får Axfood nu möjlighet att på djupare nivå förverkliga sin långsiktiga vision för City Gross. Axfood planerar att implementera ett antal initiativ för att stärka kunderbjudandet, effektivisera kedjedriften och öka verksamhetens övergripande lönsamhet, med målet att uppnå lönsamhet senast 2026.

Denna strategiska förflyttning innebär att City Gross kommer att drivas som ett självständigt segment inom Axfoods finansiella rapportering. Det gör det möjligt för Axfood att skapa en tydligare marknadsposition och samtidigt bidra till ökad konkurrens inom stormarknadssegmentet, vilket är en viktig komponent i företagets övergripande tillväxtstrategi.

Positiva utsikter för City Gross

Med Axfoods starka stöd kan City Gross dra nytta av den expertis och de resurser som finns tillgängliga. Detta omfattar allt från förbättrad butikssäkerhet och IT-infrastruktur till ett breddat produktsortiment och utökade tjänster. Genom Axfoods etablerade närvaro på marknaden och dess starka nätverk inom dagligvaruhandeln får City Gross bättre förutsättningar att nå nya kundsegment och förbättra sin marknadsposition.

Lars Ljungälv, koncernchef och vd för Bergendahl & Son AB, kommenterar affären:

– Vi är övertygade om att detta skapar de bästa förutsättningarna för City Gross framtida utveckling och marknadsposition. Från Bergendahls önskar vi Axfood och City Gross varmt lycka till och vi ser fram emot att följa City Gross utveckling och framgång, säger Ljungälv.

Lars Ljungälv, koncernchef och vd för Bergendahl & Son AB | Foto Pressbild

Godkännandet från Konkurrensverket och Europeiska Kommissionen

Konkurrensverket har noga granskat affären för att säkerställa att förvärvet inte hämmar konkurrensen på marknaden. Efter en genomgång av transaktionen meddelade verket idag att förvärvet inte kommer att åtgärdas, vilket innebär att Axfood får grönt ljus för att gå vidare. Affären har även granskats av Europeiska Kommissionen enligt förordningen om utländska subventioner, som godkände transaktionen den 10 september. Med detta formella godkännande är alla regulatoriska hinder nu undanröjda, och Axfood kan slutföra förvärvet den 1 november.

Långsiktiga investeringar och ökade kundfördelar

I samband med förvärvet planerar Axfood att göra betydande investeringar för att förbättra City Gross butiksnätverk och anpassa verksamheten till dagens konsumtionsmönster. Detta innefattar bland annat ett utökat sortiment av egna märkesvaror, förbättrad kundservice och digitala lösningar som ska bidra till en smidigare kundupplevelse. Genom att öka effektiviteten i logistikkedjan och fokusera på hållbarhetsmål, förväntar sig Axfood att attrahera fler kunder och förstärka City Gross’ position på marknaden.

Axfood har också meddelat att de ser positivt på möjligheterna att erbjuda kunderna lägre priser, samtidigt som de bibehåller en hög kvalitet på produkterna. Detta blir möjligt genom den stordriftsfördel Axfood får av att integrera City Gross i sin befintliga verksamhet. Samtidigt innebär förvärvet att Axfood kan bredda sitt erbjudande inom stormarknadssegmentet och förbättra sina möjligheter att konkurrera med andra stora aktörer.

Med godkännandet från Konkurrensverket på plats och starkt stöd från både Axfood och Bergendahls ser framtiden ljus ut för City Gross. Affären markerar en viktig milstolpe för Axfood i dess strävan att utöka sitt fotavtryck inom svensk dagligvaruhandel och erbjuda svenska konsumenter ännu bättre och mer konkurrenskraftiga alternativ i butik.

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil