Ökad risk när receptfria mediciner delas

Foto Apotek Hjärtat
Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Allt fler unga tar andras receptbelagda läkemedel, vilket innebär stora risker för hälsan. En ny undersökning visar även att många väljer självdiagnos på nätet istället för att söka vård. En färsk undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att var tionde svensk under 50 år har använt receptbelagda läkemedel som skrivits ut till någon annan.

Att dela mediciner som är särskilt anpassade efter en individs hälsotillstånd kan leda till allvarliga komplikationer, såsom felaktiga doseringar och oväntade biverkningar.

– Receptbelagda läkemedel är framtagna med specifika personer i åtanke, deras sjukdomshistorik och medicinska behov. Att ta någon annans medicin kan vara mycket farligt, särskilt eftersom varje kropp reagerar olika på samma behandling, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat | Foto Pressbild

Självdiagnos på nätet ökar

Utöver det faktum att många delar receptbelagda mediciner, visar undersökningen att över en tredjedel av de tillfrågade i åldersgruppen 18 till 49 år självdiagnostiserar sig via internet och sociala medier. Detta gäller särskilt fysiska besvär, men även psykiska problem, där en av tio väljer att försöka utreda sina besvär utan att konsultera sjukvården.

Claesson påpekar att självdiagnos kan leda till missvisande slutsatser och i förlängningen felbehandling. Hon uppmanar alla att söka professionell hjälp när besvär uppstår, särskilt om symtomen är återkommande eller långvariga.

– Det är viktigt att vi ser en läkare eller apotekspersonal som kan ge oss rätt diagnos och behandling, istället för att lita på information från osäkra källor på nätet, säger Claesson.

Farorna med att använda andras mediciner

Receptbelagda läkemedel är designade för att möta specifika hälsotillstånd. Förutom riskerna med överdosering kan läkemedel interagera negativt med andra mediciner som en person redan tar, vilket kan leda till farliga biverkningar eller att läkemedlet inte fungerar som det ska.

Undersökningen visar att det är unga som oftast använder andras mediciner, och detta är ett växande problem i takt med att människor söker snabbare och enklare lösningar för sina hälsoproblem. Claesson understryker vikten av att inte dela mediciner och att alltid konsultera en läkare för korrekt behandling.

Sammanfattningsvis signalerar undersökningen en ökad risk för hälsokomplikationer i samband med både självdiagnos och delning av receptbelagda läkemedel. Medvetenheten om riskerna måste höjas för att förhindra att fler hamnar i farliga situationer.

4o

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil