Fler barnfamiljer avstår höstlovsresan

Stefan Westerberg | Foto Pressbild
Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Trots att höstlovet länge varit en populär resperiod väljer många barnfamiljer att stanna hemma, visar en ny undersökning från LF. Endast 39 procent av de tillfrågade planerar att resa under lovet, vilket kan kopplas till det ekonomiska läget. För de familjer som ändå åker iväg är den genomsnittliga budgeten 9 000 kronor.

Enligt undersökningen, som genomfördes av Verian på uppdrag av LF, är det främst inkomstnivå och familjesammansättning som avgör resplanerna. För ensamstående föräldrar med lägre inkomster är det ofta ekonomiskt omöjligt att planera resor. Bland hushåll med inkomst under 35 000 kronor per månad uppger endast 34 procent att de har råd att resa, medan andelen ökar till 45 procent för familjer med inkomster över 84 000 kronor.

– Det är inte förvånande att många barnfamiljer prioriterar att hålla i sina pengar under en tid med ökade levnadskostnader och osäker arbetsmarknad, säger Stefan Westerberg, privatekonom på LF. Han tillägger att det finns flera sätt att njuta av höstlovet på en mindre budget, till exempel genom att utforska närområdets aktiviteter eller skapa semestermiljö hemma.

Undersökningen visar även regionala skillnader: Stockholm har den högsta andelen familjer som planerar att resa (47 procent) medan Malmö ligger lägst (26 procent). Sammanboende familjer tenderar också att spendera mer på resor jämfört med ensamstående.

I en tid när kostnadsmedvetenhet blir allt viktigare, är det tydligt att barnfamiljer anpassar sig efter sin ekonomiska situation. Westerberg rekommenderar budgetvänliga alternativ som utflykter i naturen, museibesök eller hemmasemester för att göra höstlovet speciellt, utan stora utgifter.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil