Bara ägg från frigående höns 

Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab | Foto Pressbil
Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Axfood-koncernen, med butikskedjorna Willys, Hemköp och Snabbgross, har tagit ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att eliminera alla ingredienser från burhönsägg i sina egna märkesvaror. Redan tidigare sålde dessa butiker inte ägg från burhöns, men nu har de även säkerställt att samtliga äggbaserade ingredienser i produkter som såser, kakor, och färdigrätter uteslutande kommer från frigående höns.

Detta omfattande arbete har tagit fem år och inkluderar hundratals produkter från varumärken som Garant, Eldorado, Fraiche d’or, Redo, Dazzley, Gastrino och Spicefield.

Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab (Axfoods inköps- och logistikbolag), beskriver förändringen som en betydande milstolpe och ett viktigt steg för både hållbarhet och djurvälfärd. Arbetet har krävt ett nära samarbete med leverantörer världen över och har gått ner till detaljnivå, där man till och med säkerställt att enzymer och andra tillsatser är fria från burhönsägg. ”Det har varit ett riktigt detektivarbete,” säger Wadegård och betonar vikten av att Axfood kan erbjuda sina kunder produkter i linje med företagets värderingar om hållbarhet och djurvälfärd.

För Axfood är djurvälfärd en prioriterad fråga inom deras hållbarhetsarbete. Koncernen ställer höga krav på antibiotikaanvändning och certifiering genom hela värdekedjan. Redan 2008 tog Hemköp bort ägg från burhöns från sina hyllor, följt av Willys 2014 och Snabbgross 2021. Denna förändring reflekterar Axfoods långsiktiga engagemang för ansvarsfull och hållbar produktion.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil