Juryn 2024 består av hållbarhetschefen Mattis Bergquist, generalsekreterare Charlotta Szczepanowski, Sustainergies grundare Simon Werbart Flato samt representanter från familjerna Taube, Alfredson och Danielsson – som alla verkar för en hållbar framtid i Änglamarks anda.
Allmänheten kan rösta på sin favorit på Coops hemsida mellan den 28 oktober och 24 november. Därefter avgörs vinnaren med en kombination av allmänhetens röster och juryns val. Vinnaren koras den 27 november i Stockholm, där initiativ som dessa, som bidrar till både ekologisk och social hållbarhet, uppmärksammas.
1. Mickelgårds Lantbruk, Gotland
Frida och Anton driver ett KRAV-certifierat lantbruk där de odlar linser och quinoa – båda växter som absorberar koldioxid och minskar behovet av importerade baljväxter. Utöver sitt miljöarbete lägger Mickelgårds stor vikt vid social hållbarhet, genom att uppmuntra yngre generationer att engagera sig i lantbruket genom ekonomiskt hållbara metoder, som arrende i stället för dyra lån.
2. Helios Innovations, Halmstad
Helios Innovations har utvecklat en teknik för att rena vatten från PFAS – skadliga, långlivade kemikalier som ansamlas i miljön och kan vara cancerframkallande. Deras system fungerar utan filter, vilket gör tekniken både mer hållbar och praktisk för att hantera förorenat vatten, såsom släckvatten från brandskum.
3. Föreningen Ätbart, Skövde
Med fokus på att minska matsvinn och matfattigdom, verkar Ätbart för att skapa ett hållbart samhälle genom att minska mängden mat som slängs. Föreningen sprider kunskap, arbetar opinionsbildande och samordnar projekt som både minskar matsvinnet och bidrar till ökad social rättvisa.