I årets upplaga av tävlingen, där 333 medaljer delades ut, var irländskt nötkött överlägset flest gånger på prispallen. Förutom de 62 medaljerna som irländska producenter vann, tog Kettyle Irish Foods hem det prestigefyllda Innovation Award för sin unika åldringsprocess med saltmossa. Dessutom belönades Foyle Food Group och Miller & Carter med titeln World’s Best Grass-Fed Ribeye för sin 30-dagars lagrade ribeye.
Irland är välkänt för att producera nötkött av exceptionell kvalitet, något som återspeglas i resultatet. Irländska nötkreatur betar på de gröna och frodiga kullarna under större delen av året, vilket ger köttet en unik smakprofil och kvalitet. Samtliga av de vinnande irländska stekarna kommer från nötkreatur som föds upp på gräs, vilket är en viktig del av Irlands framgång.
Ribeye var den mest populära steken, med hela 30 medaljer, följt av sirloin med 18 medaljer och filé med 14 medaljer. En av bronsmedaljerna gick till den irländska producenten Dawn Meats för deras ribeye, som finns tillgänglig på den svenska marknaden genom importören Norvida.
”Vi är otroligt stolta över vårt resultat, som visar på den erfarenhet och passion våra producenter lägger ner i arbetet med att skapa nötkött av högsta kvalitet. Detta uppskattas inte minst i Sverige, där vi sett en fördubbling av värdet på irländskt nötkött de senaste fem åren. Utbudet av premiumkött till bra priser har också blivit större,” säger Linda Madigan, Scandinavian Manager på Bord Bia/Irish Food Board.
World Steak Challenge bedömer fyra olika typer av stekar – filé, striploin, ribeye och wagyu – både i rått och tillagat skick, och poängsätts efter smak, textur, mörhet och marmorering. Tävlingen bedöms av en panel bestående av över 70 oberoende domare, inklusive branschexperter, kockar och matkritiker.
World Steak Challenge är organiserad av William Reed Business Media, som också står bakom de välkända priserna World’s 50 Best Restaurants.