Sverige importerar i dagsläget en stor del av den fisk som konsumeras, vilket gör inhemsk produktion och hållbara lösningar mer relevanta än någonsin.
– Fisk har en betydligt lägre miljöbelastning jämfört med andra proteinkällor. Den har ungefär halva miljöavtrycket mot kyckling, fem gånger lägre än fläsk och upp till tio gånger lägre än nötkött. Fisk är alltså en nyckel i en hållbar omställning, säger Hugo Wikström, grundare och vice VD på Big Akwa.
Företaget grundades 2020 av Hugo Wikström och Elena Petukhovskaya, båda med tidigare erfarenhet av fiskodling, då i samarbete med växthus och grönsaksodling. Big Akwa strävar efter att bygga storskaliga, landbaserade fiskodlingar med minimal påverkan på hav eller vattendrag. Deras odlingar bygger på RAS-teknologi (recirkulerande akvatiska system), vilket ger full kontroll över miljöförhållandena och eliminerar behovet av antibiotika.
Symbios med industri
En central del av Big Akwas strategi är att driva sin verksamhet i symbios med andra industrier, särskilt för att utnyttja spillprodukter och skapa synergieffekter. Företagets första anläggning är planerad till Alby i Ånge, där den kommer att producera 6 000 ton regnbåge årligen. Detta kan jämföras med de 9 500 ton matfisk som odlas årligen i Sverige idag. Big Akwa har också undersökt möjligheter att integrera fiskodling med massa- och pappersindustrin, och framtida satsningar kan även omfatta skogsindustrin.
– Jag tror att vårt nästa projekt kommer att vara inom skogsindustrin, med pappers- eller massabruk, säger Hugo Wikström.
Globalt intresse och framtidens mat
Trots att företaget är ungt har det redan fått stort internationellt intresse från marknader som Sydamerika, Kanada, USA och Mellanöstern. Men innan Big Akwa kan skala upp sin produktion, vill företaget fokusera på att leverera på sina löften i Sverige.
– Hållbarhet är inte längre en lyx utan ett krav för framtidens matproduktion. Om 20 år kommer ”smutsiga” produkter inte att tillåtas på hyllorna. Konsumenterna är villiga att betala mer för hållbara val, vilket innebär stor potential för oss, säger Elena Petukhovskaya.
Utmaningar och finansiering
Att bygga en sådan storskalig fiskodling är dock inte utan sina utmaningar, särskilt när det gäller tillståndsprövning och långsamma administrativa processer. Men än så länge har dialogen gått bra och företaget hoppas på att få drifttillstånd under 2025.
Under våren 2024 genomförde Big Akwa en finansieringsrunda på sex miljoner kronor för att stödja förberedelser inför byggfasen. Norrlandsfonden, Almi och Sparbanksstiftelsen Norrland är några av de finansiärer som har stöttat projektet.
– Norrlandsfondens stöd har varit avgörande och ger oss både legitimitet och möjlighet att fortsätta utveckla vår satsning, avslutar Elena Petukhovskaya.