Enligt de senaste näringsrekommendationerna rekommenderas det att vuxna ska konsumera minst 90 gram fullkorn om dagen. Detta kan kännas som en stor mängd, men med rätt produkter är det möjligt att uppnå rekommendationen utan att behöva göra drastiska förändringar i kosten.
– Rekommendationerna för fullkorn görs för att förbättra folkhälsan, inte för att följa trender, säger Marika Laaksonen, doktor i näringsvetenskap från Fazer. Fullkorn är en viktig del av en hälsosam kost, och det är lätt att inkludera i den dagliga måltiden. Det handlar om att göra små förändringar, som att välja fullkornsbröd eller fullkornspasta.
Fullkorn från olika källor
Många associerar fullkorn främst med rågbröd, och det är också via rågbröd som många finländare får i sig mest fullkorn. Men det är långt ifrån den enda källan. Fullkorn finns även i andra spannmål som havre, vete och korn.
– I vårt sortiment på Fazer Bageri består 57 procent av bröden av fullkornsprodukter, och vårt mål är att 65 procent av vår försäljningsvolym år 2030 ska vara fullkornsbröd, säger Juhani Sibakov, produktutvecklingsdirektör på Fazer Bageri.
Att få i sig rekommenderade 90 gram fullkorn om dagen är faktiskt ganska enkelt om man varierar sina fullkornsprodukter. Ett exempel på hur man kan få i sig tillräckligt är att börja dagen med en skiva rågbröd och en portion fullkornsgröt, ha fullkornsrostbröd till mellanmål och avsluta dagen med några skivor fullkornsbröd.
Fullkornens hälsofördelar
Fullkorn är inte bara en källa till fibrer, utan även till en rad andra viktiga näringsämnen som proteiner, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Detta gör fullkorn till ett utmärkt val för att stödja hälsan på flera sätt.
– Fullkorn är bra för hjärtat, hjärnan och tarmen, och det ger oss energi hela dagen. Dessutom är fullkorn en utmärkt källa till protein, särskilt i en växtbaserad kost, där spannmålsprodukter spelar en central roll som proteinkälla, säger Marika Laaksonen.
I dagens kost, där många försöker minska på rött kött, blir fullkorn en viktig proteinkälla. När fullkornsprodukter kombineras med baljväxter, får man en fullvärdig sammansättning av vegetabiliska proteiner som är både hälsosam och näringsrik.
Att öka intaget av fullkorn – en utmaning för många
Enligt en undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) får många finländare inte i sig tillräckligt med fullkorn genom sin kost. Det största hindret verkar vara brist på information om var fullkorn finns och varför det är så viktigt. Enligt Brödfakta rfkonsumentundersökning visste endast 55 procent att spannmålsprodukter är den enda källan till fullkorn.
– Många tror till exempel att de får i sig fullkorn från frukt och grönsaker, säger Juhani Sibakov. Därför är det viktigt att sprida information om fullkornsinnehållet i de produkter vi säljer, och vi gör det gärna genom att visa tydlig information om våra produkter på vår webbplats.
Fullkorn – en enkel lösning för bättre hälsa
För att möta de nya kostrekommendationerna är det alltså en god idé att välja fullkornsprodukter i sin dagliga kost. Med Fazer Bageris fullkornsbröd och andra spannmålsprodukter kan det både bli enkelt och gott att äta rätt. Och genom att följa ett balanserat och mångsidigt kostupplägg kan alla enkelt uppnå det dagliga intaget av fullkorn – och ta ett steg mot en bättre hälsa.