Undersökningen, som bygger på enkäter riktade till aktörer inom jordbruks- och livsmedelskedjan, visar att majoriteten av leverantörerna inte har påverkats negativt av LOH. Endast sex procent av de tillfrågade leverantörerna uppger att deras försäljning har minskat till följd av lagen. Den administrativa börda och oro för lagbrott som många aktörer tidigare pekat på har således inte lett till några betydande förändringar.
– ”Vi välkomnar Konkurrensverkets analys som tydligt visar att LOH inte påverkar de lokala inköpen som i regel kännetecknas av ömsesidighet och goda relationer,” säger Rasmus Bäckström, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.
Han poängterar att problem med otillbörliga handelsmetoder främst återfinns i handeln med de centrala inköpsorganisationerna, där LOH har en viktig roll i att skydda leverantörerna.
En viktig skyddsmekanism
Innan lagen trädde i kraft fanns en utbredd oro bland både producenter och köpare. Kritiker menade att lagen kunde minska inköpen av lokala varor och öka den administrativa belastningen. Konkurrensverkets rapport visar nu att dessa farhågor var överdrivna och att de lokala producenternas roll i dagligvaruhandeln är fortsatt stark.
Bäckström betonar vikten av att stärka skyddet för leverantörerna ytterligare:
– ”Det grundlösa påståendet att lokala leverantörer missgynnas av lagstiftningen har länge varit handelns huvudargument för att försvaga denna viktiga lagstiftning. Nu när vi vet att så inte är fallet bör vi istället fokusera på hur vi kan förstärka skyddet ytterligare för leverantörerna i syfte att skapa en mer rättvis riskspridning i livsmedelskedjan.”
Vad betyder detta för dagligvaruhandeln?
Den nya rapporten innebär en bekräftelse på att LOH fungerar som avsett: att skydda mindre aktörer utan att hämma deras möjligheter till försäljning. Samtidigt lyfter analysen fram vikten av att fortsätta arbeta mot otillbörliga handelsmetoder på bred front, med fokus på centrala inköpsorganisationer där problemen är som störst.
Konkurrensverkets resultat ger dagligvaruhandeln och lokala producenter en stabil grund att bygga vidare på, med fortsatt fokus på hållbarhet, rättvisa villkor och ömsesidigt förtroende.