Coop satsar på hållbar odling

Sofia Strandberg och Claes Johansson | Foto Pressbild

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Två av Sveriges största kooperativ, Coop och Lantmännen, går samman i en satsning som ska gynna både klimatet och svenska konsumenter. Coop ansluter nu sin produkt Coop Havregryn till Lantmännens odlingsprogram Klimat & Natur, ett initiativ för framtidens jordbruk med fokus på hållbarhet och biologisk mångfald.

Samarbetet är en del av ett långsiktigt arbete för ett mer hållbart livsmedelssystem. Genom Klimat & Natur bidrar lantbrukarna till att minska klimatpåverkan och öka den biologiska mångfalden, samtidigt som de får bättre ekonomiska villkor.

– ”Det är mycket glädjande att ännu mer havre nu kan odlas med hållbara metoder enligt Klimat & Natur. Kombinationen av våra företags storlek och kraften bland våra tusentals medlemmar utgör ett viktigt steg mot verklig förändring,” säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.

Odlingsprogrammet har varit aktivt sedan 2015 och omfattar idag flera spannmålsslag, däribland havre. Genom initiativ som fossilfri växtnäring, precisionsodling och blommande zoner har programmet redan lyckats minska klimatavtrycket från spannmålsodling med upp till 45 procent.

Coop tar nästa steg för hållbara val

Coop planerar att introducera de mer hållbart odlade havregrynen på butikshyllorna från februari 2025. Enligt Sofia Strandberg, tf hållbarhetschef på Coop Sverige, är detta ett naturligt steg i Coops strategi för hållbar utveckling.

– ”Att med dessa mer hållbart odlade havregryn ta ett sådant steg tillsammans med en kooperationskollega är lite extra roligt. Det ligger helt i linje med vårt medlemslöfte om att erbjuda fler hållbara val,” säger hon.

Konkreta åtgärder med stora resultat

Lantmännens Klimat & Natur-program bygger på kontraktsodling, där lantbrukare garanteras avsättning för sina grödor och ersätts för miljöförbättrande åtgärder. Dessa inkluderar:

  • Fossilfri växtnäring: Minskar koldioxidutsläpp från gödningsmedel.
  • Precisionsodling: Effektiv användning av resurser för minimerad påverkan.
  • Blommande zoner: Främjar biologisk mångfald och pollinering.

Programmet omfattar idag spannmål som vete, korn, råg och havre, och är ett av Sveriges mest omfattande initiativ för hållbar odling.

En hållbar framtid på butikshyllorna

Satsningen från Coop och Lantmännen markerar ett viktigt steg mot att fler livsmedel med lägre klimatavtryck blir tillgängliga för svenska konsumenter. Med denna samverkan visar de två kooperativen att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand – från jord till bord.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil