Vill höja ribban för arbetsvillkor i livsmedelsbranschen

Foto Pressbild

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Certifieringsaktörerna KRAV och Sigill Kvalitetssystem går samman för att stärka standarder kring arbetsvillkor inom livsmedelsproduktionen. Målet är tydligare och mer användarvänliga regelverk som gynnar både arbetstagare och arbetsgivare – och stärker svensk livsmedelssektors hållbarhetsprofil.

Livsmedelsbranschen är en av de sektorer där arbetsvillkorsfusk förekommer, särskilt inom arbetsintensiva områden som bärplockning och växthusodling där utländsk arbetskraft ofta används. Samtidigt skärps lagkraven – EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD innebär att företag måste rapportera mer detaljerat om sociala förhållanden.

– Sigills standard IP Arbetsvillkor och KRAV är två välkända certifieringar inom branschen som ger trygghet för producenter, handel och konsumenter. Vårt samarbete syftar till att göra standarderna ännu bättre och mer lättanvända, säger Christina Behm-Velenik, ansvarig för IP Arbetsvillkor hos Sigill.

– Vi har samma mål med våra regler: att de som producerar vår mat ska ha bra arbetsvillkor. Samarbetet gör att vi kan stärka skyddet för arbetstagare och samtidigt förenkla för arbetsgivare, säger Åsa Lindeblad, expert på arbetsvillkor på KRAV.

EPP-principen och visselblåsarsystem under utvärdering

Branschen har efterfrågat en utvärdering av om EPP-principen (Employer Pays Principle) kan införas i regelverken. Den innebär att ingen ska behöva skuldsätta sig för att få jobba i Sverige, en problematik som uppmärksammats vid bärplockning. Även tydligare klagomålsmekanismer och visselblåsarsystem är på agendan.

De nya reglerna för IP Arbetsvillkor och KRAV väntas träda i kraft den 1 januari 2026.

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.