Agerar kring barns matvanor

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

En ”klok kokbok” från Orkla food solutions bjuder på tips kring barn, skolmat och matvanor. ”Hälsa på maten” är titeln och är tänkt att inspirera och erbjuda tips om hur man sprider goda vanor.

Enligt en ny undersökning från Livsmedelsbarometern, genomförd av Novus, säger 9 procent av de svarande att de helt låter bli att äta kött och 27 procent av de svarande att de äter flexitariskt någon eller några måltider per vecka.

50 procent av de svarande säger i undersökning också att de kan tänka sig att äta mer hämtat ur växtriket.
Frågan Orkla nu lyfter är hur man ska få barn att äta mer av ny och grön mat då neofobin, motviljan mot exempelvis ny mat, ofta är utbredd i yngre generationer.

I boken ”Hälsa på maten” sprider Orkla bland annat följande tips kring unga och mat.
Tanken är att exempelvis skolmatspersonal ska kunna dra nytta av råden.

  1. Forskning visar att flera av de barn som inte äter så bra, äter bättre om de har varit med och lagat maten. Man blir mer positiv till ny mat och speciellt till grönsaker. Och det är viktigt att få i sig grön mat, både för kropp, knopp och vår planet! Så med andra ord, låt barnen vara med vid matlagningen.
  2. Låt barnen släppa loss i matlagningen, t.ex genom att skapa roliga gubbar av maten – det gör den roligare att både laga och äta. En fruktpizza kan bli ett porträtt och en smörgås kan bli till olika djur eller ”håriga mackan” med hjälp av grönsaker.
  3. Hitta på egna namn på det som ni lagat. Rödbetssmoothin blir kanske en vampyrsmoothie. Ju galnare desto bättre – tycker oftast barnen.
  4. Är barnet delaktig i matlagningen? Låt alla få veta detta och beröm barnet. För visst vill kocken äta sin egen mat?!
  5. Ställ ut småskålar med grönsaksstavar i väntan på maten för, att locka till att äta mer grönt, spontant.
  6. Lägg upp maten färgglatt, det inspirerar till att prova nya smaker.
  7. Vi äter med ögonen, och öronen, näsan och munnen – Bli kompis med ny mat genom att försöka beskriva med ord hur olika nya råvaror smakar, doftar, känns och ser ut. Saprémetoden kallas det för, och är ett sätt att just våga prova nytt och väcka intresse.
  8. Att prova nya maträtter kan vara knepigt. Därför är det bra att få provsmaka lite innan det serveras som en hel måltid, som man måste bli mätt på. Använd små skålar för barnen att testa vid sidan om den vanliga tallriken, för att slippa blanda.
  9. Gör mellanmålet till en lekstund. Gör smoothies på tre ingredienser och låt barnen gissa vad den innehåller.
  10. Berätta inte för barnen att maten är vegetarisk, mycket av det vi äter är kanske redan vegetariskt, utan att vi tänker på det.
  11. Gör om familjens favoritrecept till växtbaserade genom att använda ett köttsubstitut t.ex till  köttfärssås, tacokött eller köttbullar. Vårt varumärke Anamma har många produkter som passar perfekt som substitut!

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil