Om vi skulle tvingas överge alla animaliska råvaror, vad skulle vi sakna mest? Ägg, ost och fisk är svaren på den frågan, enligt Icas framtidsrapport.
I Icas framtidsrapport 2021 tar man sitt avstamp i målsättningen att öka andelen svenskproducerad och växtbaserad mat.
Drygt 2 000 personer har deltagit i Icas undersökning ”Växtbaserat 2025” som går på djupet i ämnet.
En av de aspekter Ica undersökt är vilka animaliska råvaror vi skulle ha svårast att överge om vi tvingades göra det.
Ägg är den enskilda råvara flest i undersökningen – 29 procent – skulle sakna, med ost och fisk som tvåa och trea.
När det gäller vilka växtbaserade huvudingredienser hushållen använder är det potatisen som, inte oväntat, toppar listan och återfinns hos 56 procent av de svarande.
Tvåan på den listan är svamp, trea broccoli och på fjärdeplatsen landar tomater.
Mer om vilka varor vi skulle sakna mest och vilka vi använder i printmagasinet, Butikstrender 6/2021