Tre äggproducenter i Västergötland kräver nu mer lokal svensk äggproduktion för att minska effekterna av fågelinfluensan och undvika brist på ägg.
För att säkerställa tillgången till svenska salmonellafria ägg måste den svenska äggproduktionen blir mer lokal och spridas över hela landet. Detta för att minska risken för att ett utbrott av fågelinfluensa slår ut stora delar av den svenska äggproduktionen.
Det menar tre lokala äggproducenter i Västergötland i en debattartikel i och föreslår att det ska finnas begränsningar i hur många höns för äggproduktion som ska få finnas inom ett geografiskt område.
De tre skribenterna – Lars Haraldsson, Michael Liedberg och Erik Martinsson – skriver mot bakgrund av att Sveriges i särklass största äggproducent, som bedriver sin verksamhet utanför Mönsterås i Småland, fick avliva alla sina två miljoner höns på grund av fågelinfluensa i mitten av januari.
Fram tills nu har staten betalat ut över 100 miljoner kronor till denna äggproducent för att täcka kostnader för att avliva alla hönsen och sanera stallarna, anför de tre.
– Denna äggproducent stod tidigare för vart fjärde svenskt ägg från frigående höns. En produktion som nu kan komma att ersättas med importerade ägg.
De är oroliga över att det kan bli ont om ägg redan till påsk och menar att det kommer att kunna vara så under de kommande åren.
– Det gör dagens svenska äggproduktion både sårbar och dyrbar för skattebetalarna, skriver de tre i artikeln.
De föreslår att en äggproducent inte får vara ”större än ett modernt svenskt familjejordbruk” för att minska sårbarheten.
De tre äggproducenterna ser med oro på hur livsmedelsindustrier och bagerier nu i brist på svenska ägg använder importerade ägg som inte har samma garantier för att vara fria från salmonella.
– Om inte livsmedelskedjor som Coop, Ica och Axfood ställer hårda krav på sina leverantörer är nästa steg att butikshyllorna fylls med importerade ägg, hävdar Lars Haraldsson, Michael Liedberg och Erik Martinsson.